Водоочистка

Зворотній осмос — шкода чи користь?

03.11.2020 - Автор - Стецюк Максим

Зміст:

  1. Що таке «зворотний осмос»?
  2. Зворотний осмос: принцип роботи
  3. Система очищення води зворотного осмосу
  4. Зворотний осмос: мінуси та плюси
  5. Рекомендації для вибору системи очищення води

Серед великого різноманіття обладнання для очищення води до якості питної за останні кілька років найбільшої популярності набули системи зі зворотним осмосом. Вони відрізняються досить компактними розмірами (поміщаються у тумбі під мийкою), високими показниками очищення (до 99% усіх відомих забруднень) та зручністю у побутовому використанні.

Що таке «зворотний осмос»?

Установка, яка проводить зворотний осмос очищення води, складається із кількох префільтрів, постфільтру, мінералізатора, ємності для очищеної води, однак сама назва технології отримана через іншу важливу складову систем – напівпроникну мембрану.

Технологія передбачає подачу розчинника (у нашому випадку – води) під тиском на мембрану. Прикладений тиск повинен долати осмотичний тиск, при цьому мембрана є проникною з одного боку (де перебуває вода із забрудниками) та непроникною з іншого (де перебуває очищений розчинник), тому зворотні процеси неможливі. Отвори мембрани досить маленькі: через них вільно проходять молекули води та кисню, але більші молекули різних домішок, розчинених у воді через мембрану не проходять. Такий спосіб селекції дозволяє усунути близько 99% речовин (мінералів, органіки, бактерій, колоїдних часток, тощо).

Більшість мембран, які використовуються у побутових системах, мають вигляд пористої трубки з кількома шарами обмотки, серед яких є і сама мембрана, а також водопоглинаючий та водовідвідні шари. Така конструкція забезпечує компактність, стійкість до пошкоджень і довговічність.

При цьому є кілька видів мембран: для прісної, солоної, морської води. Оскільки в межах нашої країни переважають прісні джерела – установки комплектуються відповідними мембранами. Але для приморських регіонів можна обрати й інші види, залежно від кількості солі у воді.;

Попри те, що мембрана досить міцна, щоб витримувати тиск, її можуть пошкодити крупні частки домішок, тому система обов’язково має префільтри, які їх відсіють.

Зворотній осмос води – наразі найефективніша технологія, яку застосовують при очищенні у побуті. Оскільки такий спосіб отримання питної води досить новий, навколо нього є багато міфів щодо користі та шкоди.

Зворотний осмос: принцип роботи

Система очищення води зі зворотнім осмосом складається з кількох основних компонентів та може доукомплектовуватися додатковими. Серед основних: 3 префільтри, напівпроникна мембрана, постфільтр. До додаткових належать: накопичувальний бак, мінералізатор, активатори, додаткові фільтри, ультрафіолетові лампи. Деякі з них можуть бути в стандартній комплектації установки (бак, мінералізатор), інші докупляють за потреби (якщо є проблеми у складі ґрунтових вод чи у воді з водогону).

Зворотній осмос — шкода чи користь? - поради від Teplosfera

Для ефективного очищення мембраною та тривалого строку її служби, вода, що потрапляє на неї, має відповідати таким параметрам:

  • Температура від 4° С до 30° С;
  • Вміст вільного хлору до 0,1 мг/л;
  • Твердість – до 3 мг-екв/л.
  • Окиснюваність – до 4 мгО2/л;
  • Вміст зважених речовин до 0,56 мг/л;
  • Залізо – до 0,1 мг/л;
  • Манган – до 0,05 мг/л;

Вода з водогону чи свердловини рідко відповідає цим параметрам, тому потрібні фільтри попередньої підготовки. Залежно від початкового складу, це можуть бути стандартні картрижді механічної очистки, з гранульованим та брикетованим вугіллям. Додатково може знадобитися знезалізнення, абсорбція, тощо.

Зворотне очищення води має такий принцип роботи:

  1. Подача неочищеної води початково здійснюється на картридж механічної очистки, який відфільтровує усі механічні (фізичні) домішки: іржу з труб, пісок, мул, водорості, інше сміття.
  2. Картридж з гранульованим вугіллям – другий етап. Тут відфільтровується хлор та хлорорганічні сполуки, які можуть пошкодити мембрану.
  3. Фільтр із брикетованого вугілля на третьому етапі очищення відсіює решту механічних домішок, а також органічні сполуки.
  4. Зворотньоосматична мембрана – четвертий етап. Вона має вигляд трубки з кількома шарами обмотки (зовнішня оболонка, водозабірний шар, мембрана, водопоглинаючий шар). Вода подається під тиском на зовнішню оболонку, поступово проходить усі шари та виходить з перфорованої труби в очищеному вигляді.
  5. Доочищення на 5 етапі постфільтром усуває всі можливі запахи та присмаки, а також залишки хлоровмісних сполук.

Шостий етап вважається опціональним, але він необхідний, якщо ви очищаєте воду для пиття. На ньому етапі вона проходить через мінералізатор, який відновлює вміст потрібних мінералів, зокрема, кальцію та магнію. Накопичувальний бак – теж додаткова опція. В ньому може зберігатися невеликий обсяг очищеної води. Або система напряму підключається до забірного крана.

Ультрафіолетові лампи рідко є у стандартному комплекті систем водоочистки з мембраною, але вони необхідні, якщо джерелом води є грунтові води з великою кількістю мікрофлори. Також УФ-лампи застосовують, якщо дослідження показали високий вміст бактерій.

Біокерамічні активатори або структуризатори – теж додаткова опція. Такий картридж призначений для упорядкування молекул, що має покращувати фізичні властивості води. Має вигляд колби з кількома шарами наповнювача. Найчастіше це кремінь, турмалін, гірський кварц, гранат, гірський кришталь.

Система очищення води зворотного осмосу

Установка зі зворотнім осмосом – найсучасніше рішення для очищення води у побутових умовах. Такі системи актуальні для приватних будинків з власною криницею чи свердловиною, адже в різних регіонах якість ґрунтових вод теж відрізняється. В одних міститься високий рівень заліза, який зафарбовує воду у жовтувато-коричневий колір, лишає сліди на посуді та надає неприємного присмаку. Надлишок заліза має негативний вплив на здоров’я людини.

Також досить часто вода містить багато солей жорсткості, тому під час кип’ятіння з’являється білий осад, накип в електрочайнику, а надмір солей кальцію та магнію може спровокувати захворювання нирок.

У квартирах установки зі зворотним осмосом допомагають очистити воду від хлору, яким її дезінфікують, солей жорсткості, а також від бруду та органіки, які містяться у загальному міському водогоні.

Компактні розміри системи дозволяють встановити її навіть на найменшій кухні. Стандартні габарити установки: висота – 450 мм, ширина – 150 мм, довжина – 350мм, тож вона легко поміщається у тумбу під кухонною мийкою. Є і компактніші варіації, які монтуються безпосередньо на стільницю або у шафку. Якщо вам необхідний накопичувальний бак – для нього теж варто передбачити місце. Забір очищеної води здійснюється через кран, встановлений на стільниці.

Зворотний осмос: мінуси та плюси

У промислових цілях технологію зворотного осмосу застосовують уже понад 50 років, але в побуті він набув поширення порівняно нещодавно. Таке очищення має низку переваг, перед іншими способами:

  • Максимальний рівень очищення, адже з води усувається до 99% усіх можливих домішок, зокрема і тих, які негативно впливають на організм людини та можуть спровокувати серйозні захворювання, як-от: солі важких металів, хлор, аміак, шкідливі бактерії та віруси.
  • Запас чистої питної води для вживання та приготування їжі у розширювальному баку.
  • Компактність: обладнання без проблем поміститься навіть на маленькій кухні у смарт-квартирі. Стандартні моделі встановлюють від мийкою, але є і менші – їх можна встановити безпосередньо на стільницю чи в шафку.
  • Універсальність: підходить для очищення води з водогону, домашньої свердловини, криниці.
  • Гнучкість системи: установка має стандартні префільтри і постфільтри, але за потреби її можна доповнити іншими картриджами.
  • Простота використання: все, що необхідно від власників – вчасно змінювати картриджі та мембрану. Кожен фільтр має свій термін служби, який може змінюватися відповідно до початкового стану води.
  • Економічність: вартість такої установки є різною, починаючи від 4000 грн, вона забезпечує значну економію у порівнянні з купівлею бутильованої води для побутових потреб.

Попри усі ці плюси, установка має і противників її використання. Зазвичай, найвагоміший мінус, який вони називають – занадто сильне очищення. І це правда! Мембрана не проводить селективного відбору корисних і шкідливих компонентів – вона відсіює практично всі домішки, разом із корисними мінералами, а кожен мінерал для нас важливий і потрібний у певній кількості.

Але, крім мембрани та складної системи фільтрів, побутова установка має ще одну важливу складову – мінералізатор. Саме він відновлює оптимальний мінеральний склад води, насичує її корисними мікроелементами, надає приємного присмаку. Тож, дійсно, відразу після мембрани пити воду не варто – краще використовувати її для побутових приладів, які бояться накипу, як праска, парогенератор, миючий пилосос, а для пиття використовувати воду, яка пройшла процес мінералізації. У багатьох установка для цього є два окремі забірні крани.

Ще один недолік – великий розхід води. В системах перших поколінь побутової очистки на 1 літр чистої води припадало 4 літри забрудненої, що просто зливалася у каналізацію. Тобто на виході користувач отримував 20% очищеної води і 80% забрудненої (стоків). Але виробники постійно удосконалюють технологію очистки і сучасне обладнання вже працює з пропорцією 1 : 1-1,5 літра.

Єдиний мінус, який зупиняє від купівлі системи очищення зі зворотним осмосом – ціна установки, але якщо ви порахуєте, скільки коштів витрачається на купівлю бутильованої води протягом року і порахуєте вартість 1 літра – вигода домашнього очищення стане очевидною, а такі витрати на обладнання – оправданими.

Рекомендації для вибору системи очищення води

На ринку представлений великий асортимент установок, тож важливо правильно обрати ту, яка відповідатиме вашим потребам. Наші майстри підготували кілька порад щодо того, як зробити правильний вибір:

  1. Зробіть аналіз води з крану чи свердловини. Так ви будете точно знати, які вона має характеристики і які домішки потрібно прибрати. Відповідно обиратимете систему з тими фільтрами, які можуть ефективно це зробити. Можливо вам вистачить стандартного комплекту картриджів або знадобляться якість додаткові. Наприклад, якщо ґрунтові води містять велику кількість бактерій, водоростей чи інших органічних забрудників – можна доповнити установку ультрафіолетовою лампою.
  2. Визначте, які розміри системи будуть оптимальними для вашого місця встановлення. Якщо ви використовуєте простір під мийкою для інших потреб – розгляньте кілька можливих варіантів розміщення. Для компактних кухонь підійдуть невеликі системи на стільницю чи в шафу.
  3. Врахуйте, що оптимальні показники тиску в системі водопостачання повинні бути не менше 3-х атмосфер. Якщо у вашій системі тиск нижче – установка не зможе коректно функціонувати, але цю проблему вирішують встановленням помпи. Є багато моделей, у яких помпа вже є у комплекті, також є ті, де є можливість доукомплектації.
  4. За можливості обирайте обладнання з резервним баком або можливістю доукомплектації ним. Річ у тім, що установка працює досить повільно, тож для забезпечення усіх потреб краще мати певний запас очищеної питної води.
  5. Надавайте перевагу обладнанню відомих виробників. Хоча сама установка має термін експлуатації близько 10 років, картриджі та мембрану потрібно міняти частіше. Якщо ви купили недорогий пристрій маловідомого бренду – є ймовірність, що з часом вам буде складно знайти змінні елементи.

Монтаж обладнання займає мінімум часу, використання досить просте, але потрібно не забувати вчасно змінювати усі картриджі фільтрів та мембрану. В середньому її міняють 1 раз на рік, префільтри 1 раз на 3-4 місяці, постфільтр 1 раз на півроку. Проте ці терміни можуть змінюватися залежно від початкового складу води. Тож попередній аналіз допоможе вам не тільки правильно обрати установку, а ще й правильно за нею доглядати. Якщо ви хочете мати чисту воду вдома, але не знаєте з чого почати – звертайтесь до нас у компанію Теплосфера. Ми допоможемо обрати обладнання, встановимо його та забезпечимо сервісне обслуговування на весь термін експлуатації.

Залишились питання?
Залишились питання?

Схожі статті

Як побутова вода впливає на домашню техніку, труби та побут в цілому
Як побутова вода впливає на домашню техніку, труби та побут в цілому
У побуті робота більшості домашньої техніки пов’язана з водою: пральні та посудомийні машини, кавоварки і електрочайники, бойлери, газові водонагрівачі і котли, холодильники з вбудованими генераторами льоду і навіть праски постійно з нею контактують. Тому ці прилади першими сигналізують про вміст шкідливих речовин накипом, розводами на посуді, використанням великої кількості засобів для прання, забитими отворами для…
Що таке жорстка вода та як її визначити?
Що таке жорстка вода та як її визначити?
Нам пощастило жити в країні, де немає проблем із водопостачанням. Принаймні таких, як в африканських країнах, де будь-яка вода на вагу золота. Але питання якості води лишається доволі болючим.
Кулер чи водяний фільтр: що краще, вигідніше та економніше?
Кулер чи водяний фільтр: що краще, вигідніше та економніше?
Пити воду з-під крана чи навіть із власної криниці (свердловини) зважиться зараз далеко не кожен. Тому люди шукають варіанти забезпечення свого дому чистою водою без домішок, яка не шкодитиме здоров’ю. Серед популярних варіантів: встановлення кулера; монтаж водяного фільтра; купівля бутильованої води. Вода з бутлів – найдорожчий варіант, адже одна ємність на 5 літрів коштує в…
Водоочистка для ресторанів, кафе, готелів: навіщо фільтрувати?
Водоочистка для ресторанів, кафе, готелів: навіщо фільтрувати?
Успішність роботи будь-якого закладу громадського харчування – чи то вишуканого ресторану, чи невеличкої затишної кав’ярні – напряму залежить від якості та смакових властивостей їжі і напоїв. А вони залежать від води! Звичайно ж, не тільки від неї, але навряд чи відвідувачі будуть у захваті від добірної ароматної кави чи крем-супу з морепродуктів, приготованого на воді…
Системи очистки води для квартири: види, їх переваги і недоліки
Системи очистки води для квартири: види, їх переваги і недоліки
Дискусії на тему необхідності встановлення системи водоочистки не втихають, незважаючи на низку наукових досліджень впливу забрудників води на здоров’я людини та стан побутових приладів. Саме тому ми підготували для вас добірку з 10 причин, чому система фільтрації води необхідна у будь-якій оселі, незалежно від того, квартира це чи будинок, у великому місті чи маленькому селі,…
Як довго можна зберігати питну воду в тарі?
Як довго можна зберігати питну воду в тарі?
Питання питної води щороку стає все гострішим, бо кількість джерел у нас не змінюється, а от кількість забрудників зростає в геометричній прогресії. Колись кришталева вода з власного колодязя, яку набирали оцинкованим відром, дійсно була придатною для пиття або люди просто не задумувались про те, що може бути інакше.
Безпечна вода у приватному будинку або чому не варто «довіряти» криницям і свердловинам
Безпечна вода у приватному будинку або чому не варто «довіряти» криницям і свердловинам
Чиста прозора кришталева вода прямо із власної криниці чи свердловини – зараз, на жаль, це лише мрія для більшості регіонів України. Екологічна ситуація погіршується з кожним роком і це негативно впливає на якість води. Коли років 10-15 тому другий водоносний шар (з якого беруть воду свердловини) ще вважався чистим, то зараз без проведення спеціальних аналізів,…
«Чарівний» глечик: чи варто витрачатись на такий фільтр?
«Чарівний» глечик: чи варто витрачатись на такий фільтр?
Проблема очистки води не втрачає актуальності, а виробники пропонують різні варіанти її вирішення. Однак пересічному користувачу важко визначитись із вибором фільтру, тому зараз ми розглянемо переваги і недоліки такого популярного бюджетного фільтра-глечика. Ціни на цей прилад відрізняються у різних виробників, однак є ключові моменти, на які варто звертати увагу купуючи засіб очистки води.

Ваше повідомлення успішно надіслано