Газові котли

«Сам собі майстер» або Чому не варто ремонтувати газовий котел власноруч

15.08.2019 - Автор - Роман Демчук

Зміст:

  1. Як визначити, що газовий котел зламався?
  2. Чому самостійний ремонт газового котла небезпечний?
  3. Що можна ремонтувати самому?

Газові котли, та й в цілому газове обладнання – складні механізми з підвищеним рівнем небезпеки. При правильному монтажі кваліфікованими спеціалістами і проведенні планових технічних оглядів котел може працювати досить тривалий час без збоїв і поломок, однак, якість його роботи залежить від багатьох чинників, тому несправності все ж можливі.

Якщо котел перебуває на гарантійному обслуговуванні: виклик майстра з сервісного центру – очевидне рішення для всіх, адже ремонт буде безкоштовним. Але, коли термін гарантії закінчився, а газове обладнання зламалось і за усунення проблеми треба платити або чекати черги на приїзд спеціаліста – до роботи беруться «домашні майстри».

Сучасний газовий котел має не складну конструкцію, проте за правильність і якість його роботи відповідає багато механізмів і датчиків, в роботі яких складно розібратись навіть майстрам, які спеціалізуються на ремонті більш старих моделей, тому людині без досвіду і знань в цій сфері взагалі не варто намагатись лагодити все самостійно, адже наслідки, скоріше за все, будуть неприємні.

Як визначити, що газовий котел зламався?

Неприємний запах газу в приміщенні – це ознака несправності газового обладнання, тому, в першу чергу, треба перекрити газ і провітрити кімнати, але не завжди все так очевидно.

Незвичні звуки (стук, свист, гудіння) під час роботи газового котла теж є причиною несправності або надмірного забруднення теплообмінників. Сучасне обладнання працює практично безшумно або ж рівень його шуму є комфортним, мешканці дому звикають до нього і перестають помічати, а от поява сторонніх звуків має вас насторожити.

Протікання води. Причина –не герметичність гідравлічної системи, отвір у теплообміннику або високий тиск у системі.

На більшості нових котлів є електронне табло, де у випадку несправності висвічується спеціальний код, його розшифровка є в інструкції до обладнання – так простіше всього визначити суть проблеми, але братись до її вирішення самостійно ми не рекомендуємо, через високу ймовірність неприємних наслідків.

Чому самостійний ремонт газового котла небезпечний?

Причин несправності обладнання може бути багато і є такі, з якими може справитись сам власник без допомоги спеціалістів (про них ми розкажемо далі), однак таких випадків дуже мало: в більшості – треба допомога досвідченого майстра. Якщо ж ви все-таки вирішили спробувати свої сили в ремонті газового котла, будьте готові до того, що може статись потім.

Подивились відео-уроки, самі все полагодили, котел працює (не капає, не стукає, не чадить), похвалили себе, пораділи, що зекономили гроші і час, але отримали квитанцію за оплату газопостачання, а сума там значно більша, ніж завжди. Чому так сталось? Через неправильне налаштування котел почав працювати некоректно (хоча візуально цього і непомітно) і тепер для його роботи треба більше газу, а вам, відповідно, треба більше платити, щоб в домі було тепло, а з крана бігла гаряча вода.

Ще одним безпечним для життя, однак дуже неприємним у фінансовому плані наслідком буде значна переплата за ремонт професіоналом після вашого втручання – через відсутність навичок та вмінь ви можете пошкодити важливі і дорогі деталі котла. В найгіршому випадку вам треба буде купити новий газовий котел, або ж придбати нові деталі, які коштують недешево.

Коли взимку котел виходить з ладу – проблема відчувається найбільш гостро і усунути її треба максимально швидко, тому дехто не чекає приїзду спеціаліста і приступає до роботи самостійно. В результаті буває так, що котел так і не запрацював (або поломка стала ще масштабнішою), в системі замерзла вода і ремонт буде набагато тривалішим і дорожчим, ніж міг би бути, якби майстра викликали відразу.

Частою поломкою котла є поява протікання води. Для усунення пошкодження вимкніть котел, перекрийте водопостачання та викличте майстра. Для того, щоб полагодити обладнання в цій ситуації необхідна заміна деталей, зварювання чи пайка теплообмінника, а неякісно проведена робота може стати причиною ще більшого протікання, затоплення власного будинку або ще й сусідів, якщо ви живете в багатоквартирному домі.

Найгірші наслідки, які можуть стати причиною некваліфікованого втручання в роботу газового котла або самостійного намагання усунути причину поломки є отруєння чадним або природним газом, пожежа, вибух. Все це призводить не тільки до значних фінансових витрат, але й може коштувати здоров’я чи життя вашого і ваших рідних. Порушення герметичності системи може бути фатальним, тому ремонт газового котла варто доручати лише кваліфікованим спеціалістам в цій сфері.

Що можна ремонтувати самому?

Газове обладнання потребує постійного догляду і регулярного технічного огляду сертифікованих спеціалістів, однак інколи власники можуть обійтись і без допомоги професіоналів. Якщо котел припинив роботу, а на табло з’явився код помилки, варто звернутись до «Посібника з експлуатації», в якому вказано алгоритм дій у випадку виникнення несправності.

Так, наприклад, газовий котел може вимкнутися самостійно через низький тиск води. У цьому випадку варто перевірити тиск на манометрі (встановленому на обладнанні) і з допомогою крана підживлення підняти його до рівня, який вказаний в інструкції.

У разі аварійного вимкнення котел не вмикається без перезапуску системи, тому варто виконати дії, вказані в посібнику з експлуатації і запустити котел.

Якщо ваш газовий котел зламався, видає на табло код помилки, а в інструкції вказано, не усунути несправність самостійно – звертайтесь за допомогою до сертифікованих спеціалістів, так ви збережете своє життя, здоров’я і гаманець.

Залишились питання?
Залишились питання?

Схожі статті

Підключення програматора до котла
Підключення програматора до котла
Програматори та термостати для котлів – це пристрої, які контролюють та оптимізують роботу генераторів тепла, таким чином забезпечуючи оптимальний температурний режим у приміщеннях та економну роботу опалювального обладнання.
Низький тиск в системі опалення: причини та наслідки
Низький тиск в системі опалення: причини та наслідки
Індивідуальне опалення наразі використовують у більшості приватних будинків, а також у квартирах багатоповерхівок. Такий спосіб обігріву помешкання має низку переваг: незалежність від загальної мережі, можливість самостійно регулювати температуру та графік роботи системи, економія коштів.
Яка система опалення підійде для приватного будинку
Яка система опалення підійде для приватного будинку
Зараз є багато варіантів забезпечення тепла у приватному будинку: від класичного способу опалення газовим котлом до сучасних теплових насосів і сонячних колекторів. Так само розширилося і різноманіття опалювальних систем та їхніх комбінацій. Але чим більше є варіантів, тим більше нюансі треба врахувати на етапі вибору, зважити плюси і мінуси для певної будівлі, щоб у приміщеннях…
Який котел для опалення вибрати?
Який котел для опалення вибрати?
Опалення оселі взимку – це одне із щорічних актуальних питань, яке хвилює більшість українців. Щороку зростає ціна на енергоресурси: цей опалювальний сезон не відзначився значним зростанням ціни на природний газ, а от електроенергія здорожчала. Якими будуть ціни в наступному році – сказати складно, але вже зараз власники багатьох приватних будинків та квартир шукають найвигідніші варіанти…
Чим небезпечні газові котли?
Чим небезпечні газові котли?
Індивідуальне газове опалення – це розкіш, доступна власникам приватних будинків та деяких квартир у багатоповерхівках. Власне опалення дозволяє регулювати температуру в приміщенні, вмикати або вимикати котел у будь-який час без прив’язки до опалювального сезону. У випадку встановлення вдома котла газового двоконтурного – оселя завжди забезпечена гарячою водою, температуру нагрівання якої користувач може встановлювати на свій…
Чи реально самому вибрати газовий котел, по відгуках в інтернеті?
Чи реально самому вибрати газовий котел, по відгуках в інтернеті?
Покупці, які хочуть придбати газове обладнання часто цікавляться, чи реально самому вибрати газовий котел по відгуках в інтернеті. Відразу скажемо, що це абсолютно реально. Але чи буде покупець задоволений купівлею – невідомо. Справа в тому, що відгуки – річ суб’єктивна. Скажімо, якщо раніше у приватному будинку був старенький парапетний «Велгас» без автоматики, то навіть найдешевша…
Який вибрати котел для автономного опалення?
Який вибрати котел для автономного опалення?
Більшість приватних будинків обігрівають автономними опалювальними системами, та й власники багатьох квартир у багатоповерхівках можуть оцінити переваги індивідуального опалення. Головне: правильно дібрати котел, який зможе забезпечувати оселю теплом у повному обсязі і з мінімальними затратами. При цьому необхідно визначитися з найвигіднішим видом палива, на якому працюватиме агрегат та з видом котла за цілою низкою функцій…

Ваше повідомлення успішно надіслано