Теплові насоси

Як обрати тепловий насос

19.06.2018 - Автор - Роман Демчук

Зміст:

  1. Що таке тепловий насос?
  2. Опалення будинку тепловим насосом
  3. Як вибрати тепловий насос для вашого будинку?
  4. Визначення потреб. Вам потрібно визначити, для чого саме потрібна теплова помпа:
  5. Додатковий функціонал забезпечує більш комфортне використання та керування роботою пристрою. Серед доступних функцій:
  6. Вид обладнання: «повітря-повітря», «повітря-вода», «грунт-вода», «вода-вода».
  7. Вибір потрібної потужності
  8. Принцип роботи теплових насосів
  9. Тепловий насос «повітря-повітря»: принцип роботи
  10. Тепловий насос «повітря-вода»: принцип роботи
  11. Теплові насоси «земля-вода»: принципи роботи
  12. Рекомендації, як підтримувати та обслуговувати тепловий насос

Серед великого вибору альтернатив газовому та електричному опаленню будинків все частіше українці обирають теплові насоси. Адже це обладнання забезпечує економію до 85% на обігріві оселі, нагріває воду для побутових потреб, може використовуватися влітку для охолодження, а також для підігрівання води у басейні.

Що таке тепловий насос?

Тепловий насос – це пристрій, який відбирає низькопотенційну теплову енергію з навколишнього середовища, перетворює її у високопотенційну та передає на контур системи опалення. Принцип роботи опалення ґрунтується на циклі Карно – зворотному термодинамічному циклі.

Низькопотенційне тепло є у довкіллі навіть за мінусової температури – воно зумовлене рухом молекул, а цей рух можливий до -273° за шкалою Цельсієм або до 0° за шкалою Кельвіна. Відповідно, тепловий насос забезпечуватиме теплом вашу оселю навіть у морозну зиму.

Обладнання має кілька ключових складових, які забезпечують його роботу: випарник, компресор, конденсатор, розширювальний клапан (дросельна заслінка) та холодоагент, який циркулює у цій системі.

  1. У випарнику холодоагент перебуває у рідкому стані. Там він відбирає теплову енергію, яка надходить із зовнішнього контуру системи (з ґрунту чи води) або з повітря, яке подає вентилятор.
  2. Під дією тепла холодоагент нагрівається і переходить у газоподібний стан та подається у компресор.
  3. Компресор стискає газ, під дією тиску зростає його температури.
  4. Нагрітий та стиснутий холодоагент надходить у конденсатор, де віддає теплову енергію в контур опалення або повітрю в приміщенні. Під час передачі тепла температура холодоагенту знижується і з газоподібного він переходить у рідкий стан.
  5. Рідкий холодоагент проходить розширювальний клапан і знову потрапляє у випарник.

Система працює у постійному русі цикл за циклом, тобто нетеплові (механічні) форми енергії сприяють утворенню теплової енергії. Для утворення механічної енергії – роботи усіх складових – системи потрібен електричний струм. Але, споживаючи 1 кВт енергії, тепловий насос виробляє до 6 кВт тепла. В цьому і полягає головна перевага використання такого генератора теплової енергії в опаленні будинків. Як обрати тепловий насос - поради від Teplosfera

Опалення будинку тепловим насосом

Тепловий насос сміливо можна назвати універсальним джерелом тепла для багатьох видів споживачів теплової енергії:

  • Для системи опалення;
  • Для гарячого водопостачання;
  • Для системи охолодження приміщень;
  • Для нагрівання води у басейні.

Крім того, зараз теплові насоси набувають поширення в аграрній сфері – для опалення теплиць. Але головна сфера використання теплових помп – економний та екологічний обігрів помешкання, який має багато переваг перед традиційними способами опалення:

  • Економічність: початкові витрати на встановлення обладнання залежать від виду пристрою. Грунтові та водні дорожчі, повітряні – дешевші. При цьому, вже з першого дня використання ви економите на електроенергії, адже з 1кВт струму отримуєте 6 кВт тепла. Додаткова економія моделей із функцією «реверс» полягає в економії на охолодженні будинку влітку: вам не треба купувати додатковий пристрій та встановлювати його.
  • Екологічність: джерелом тепла є поновлювані природні ресурси – теплова енергія в повітрі, воді чи ґрунті. Жодних шкідливих викидів у ході роботи теплового насосу немає.
  • Безпека: якісні теплові насоси, які встановлюють фахівці компанії Теплосфера, відповідають усім стандартам безпеки. Крім того, обладнання не використовує паливо, яке може підвищувати пожежну небезпеку.
  • Універсальність: обігрів, охолодження та нагрівання води для побутових потреб в одному пристрої, а за потреби – ще й підігрів басейну.
  • Зручність: тепловий насос дуже простий у використанні, наші фахівці проводять детальний інструктаж власників, а також беруть на себе всі турботи щодо сервісного обслуговування.

Опалення будинку тепловим насосом – це вигідно, економно та дуже зручно.

Як вибрати тепловий насос для вашого будинку?

Вибір будь-якого опалювального пристрою потребує ретельного дослідження наявної ситуації та врахування багатьох факторів. Вибрати тепловий насос для дому ми рекомендуємо за таким принципом:

Визначення потреб. Вам потрібно визначити, для чого саме потрібна теплова помпа:

  • Опалення – найпоширеніший запит. Але це може бути, як опалення у міжсезоння, так і повноцінний обігрів приміщення взимку. Відповідно, вам потрібні прилади з різною потужністю та різні за типом.
  • Гаряче водопостачання, зазвичай, є додатковою опцією до опалення. Але з цією метою може використовуватися й інший пристрій, тож визначіться чи буде тепловий насос гріти воду для побутових потреб.
  • Охолодження: багато моделей виду «повітря-вода» та «повітря-повітря» мають таку вбудовану функцію, для інших може знадобитися докомплектування додатковими пристроями.
  • Нагрівання басейну. Це може бути єдиним завданням теплового насоса або додатковою функцією, яку він виконує влітку, коли обігрів не потрібен. Тож, залежно від мети використання вже обирають модель та додаткове обладнання.

Додатковий функціонал забезпечує більш комфортне використання та керування роботою пристрою. Серед доступних функцій:

  • Віддалене керування через інтернет з допомогою Wi-Fi модуля;
  • Погодозалежний режим керування теплою підлогою чи теплими стінами (пристрій самостійно регулює температуру теплоносія в опалювальній системі відповідно до погоди за вікном).
  • Керування додатковим генератором тепла. Вбудована автоматика запускає додаткове джерело тепла сама, коли виникає така необхідність.
  • Функціонування в системі «розумний будинок». Для опція доступна при купівлі модуля розширення, який підключає автоматику теплового насоса до системи.
  • Дистанційне керування пультом – зручна опція в межах будинку, яка дозволяє управляти насосом з будь-якого приміщення.

Вид обладнання: «повітря-повітря», «повітря-вода», «грунт-вода», «вода-вода».

Найпоширеніші – повітряні моделі, оскільки вони найпростіші у монтажі, ґрунтові потребують встановлення ґрунтового контуру чи вертикальних зондів, а водяні – доступу до водойми або до ґрунтових вод. Кожен з видів має свої плюси і мінуси та декілька нюансів щодо вибору, з якими вам допоможуть розібратися наші майстри. Якщо у вас виникають труднощі з вибором – ми виберемо оптимальний варіант теплового насоса для будинку.

Вибір потрібної потужності

Майстер компанії Теплосфера ґрунтує вибір потрібної потужності на кількох важливих факторах:

  • Площа та теплопотреби будинку;
  • Тепловтрати будинку;
  • Запас потужності на додаткові функції (ГВП).

Врахування цих чотирьох ключових критеріїв допоможе обрати тепловий насос для будинку, який працює ефективно, економно та комфортно.

Принцип роботи теплових насосів

Усі теплові помпи працюють за принципом зворотного термодинамічного циклу Карно та мають однакові головні елементи системи (випарник, компресор, конденсатор, дросель), але, залежно від виду джерела низькопотенційного тепла – мають певні відмінності.

Тепловий насос «повітря-повітря»: принцип роботи

Повітряний агрегат візуально нагадує звичайний побутовий кондиціонер, і навіть може працювати на охолодження, як спліт-система, а його головна функція – обігрів. Джерелом низькопотенційної теплової енергії для нього слугують повітряні маси довкілля, що значно розширює можливості встановлення обладнання. Пристрій можна встановити у будинку з малою прибудинковою територією або навіть у квартирі.

Забір повітря здійснює потужний вентилятор, а тепло передається безпосередньо повітрю у приміщенні через внутрішній теплообмінник. Прилад складається із двох частин. Зовнішній блок із випарником стоїть на вулиці, внутрішній – у приміщенні. Якщо потрібно опалювати кілька кімнат у будинку – потрібне облаштування системи розподілу і подачі теплих повітряних мас у кожну кімнату. В силу своїх особливостей такі теплові насоси не виконують функцію нагрівання води для системи ГВП.

Тепловий насос «повітря-вода»: принцип роботи

Теплові помпи типу «повітря-вода» є двох варіантів: спліт-системи та моноблоки. Як і в попередньому випадку, джерелом низькопотенційного тепла є повітря, яке втягують вентилятори, внутрішні складові теж функціонують, як і у всіх теплових насосах у циклі руху холодоагенту між випарником, компресором, конденсатором, та дросельною заслінкою.

А відмінність полягає в тому, що теплоносієм у системі опалення є вода. Це означає, що разом із тепловим насосом встановлюють накопичувальний бак і саме в ньому відбувається обмін високопотенційним теплом між помпою та теплоносієм. Уже з бака нагріта вода направляється в опалювальну систему: теплу підлогу, радіатори, тощо.

Теплові насоси «земля-вода»: принципи роботи

Геотермальні теплові насоси вважаються найбільш продуктивними та стабільними в роботі, завдяки постійній сталій температурі ґрунту, який і слугує джерелом теплової енергії з низьким потенціалом. Так, на глибині 2-2,5 метра температура коливається в межах 8-10°С.

Для відбору тепла використовують кілька варіантів облаштування зовнішнього контуру:

  • Вертикальні зонди U-подібної форми, які встановлюються у свердловини. По них циркулює розсіл. Глибина свердловин може сягати до 150 метрів, але це рідкість. Частіше роблять 2-3 свердловини по 30-50 метрів. А якщо ґрунт кам’янистий чи немає можливості заглибитися – можуть бути і по 18-20 метрів. Перевага таких зондів у доступі до ґрунту з високою температурою, а от недолік – вартість буріння свердловин.
  • Горизонтальні колектори розміщують нижче рівня промерзання землі. Довжина труб, по яких циркулює теплоносій, залежить від теплопотреб будинку та потужності теплового насоса. Облаштування горизонтального колектору коштує дешевше, ніж буріння свердловин, однак потребує великої площі земель, що не завжди доступно.

Серед інших можливих варіантів спорудження зовнішнього контуру – кластерний колектор, який складається з кількох свердловин, розміщених під кутом від центру. Інший варіант – вертикально-горизонтальні зонди – широкі неглибокі свердловини зі спіральними зондами.

Усі ці види зовнішніх контурів працюють для відбору низькопотенційного тепла із землі – нагрівання розсолу чи води, а вже цей теплоносій передає теплову енергію у випарник теплової помпи. Далі процес проходить у внутрішньому контурі обладнання за схемою, описаною вище. Конденсатор сприяє передачі тепла у накопичувальний бак та контур системи опалення.

Як обрати тепловий насос - поради від Teplosfera - 1

Рекомендації, як підтримувати та обслуговувати тепловий насос

Керування тепловим насосом і управління режимами дуже просте. Після встановлення фахівці компанії Теплосфера проводять детальний інструктаж для власників. А от обслуговування краще довірити майстрам, а не намагатися проводити самостійно.

Сервісне обслуговування від компанії Теплосфера включає:

  • заміну зношених або пошкоджених деталей та компонентів – ременів, насосів, електричних дротів тощо;
  • профілактичну перевірку електричної та механічної частин теплового насоса;
  • перевірку параметрів роботи апарату та коригування, якщо це необхідно;
  • виявлення та усунення несправностей.

Спеціалісти обов'язково ведуть журнал обслуговування теплового насоса, що містить інформацію про всі проведені заміни та ремонти. Тож, якщо ви вирішили встановити тепловий насос – ми радо допоможемо вам з вибором, монтажем та обслуговуванням.

Залишились питання?
Залишились питання?

Схожі статті

Що краще для опалення будинку: тепловий насос чи сонячний колектор?
Що краще для опалення будинку: тепловий насос чи сонячний колектор?
Альтернативна енергетика в Україні розвивається дуже стрімко. Коли ще років 15 тому стояло питання про необхідність та вигоди переходу на альтернативні джерела енергії, то зараз користувачі вже впевнені в їхніх перевагах та обирають між видами обладнання. Один із таких виборів стоїть між тепловим насосом та сонячним колектором для опалення будинку. Тому далі ми детально розглянемо…
Тепловий насос – автономність та економія
Тепловий насос – автономність та економія
Постійні коливання на енергетичному ринку нашої країни та подорожчання енергоресурсів призводять до того, що власники приватних будинків задумуються над забезпеченням автономності своїх помешкань. Все більше українців нині обирають альтернативні джерела енергії і повністю чи частково відмовляються від централізованого газо- та електрозабезпечення.
Тепловий насос: мода чи необхідність?
Тепловий насос: мода чи необхідність?
Популяризація альтернативних джерел енергії щорічно набуває все більшого розмаху і багато власників будинків задумуються над переходом від традиційних методів обігріву до сучасних екологічних та економічно вигідних.
Геотермальний тепловий насос: будова, принцип роботи, переваги та недоліки
Геотермальний тепловий насос: будова, принцип роботи, переваги та недоліки
Сучасні системи опалення і водопостачання, які отримують теплову енергію від альтернативних джерел – нове слово в енергетиці та відмінний спосіб економії коштів на забезпеченні оптимальних побутових умов у будинку. Отримання теплової енергії землі стало можливим з винайденням геотермальних теплових насосів – пристроїв, які відбирають тепло з ґрунту.

Ваше повідомлення успішно надіслано