Теплові насоси

Що краще для опалення будинку: тепловий насос чи сонячний колектор?

01.06.2022 - Автор - Роман Демчук

Зміст:

  1. Тепловий насос для опалення та інших потреб
  2. Тепловий насос: як зекономити на опалення?
  3. Сонячні колектори для опалення будинку: як це працює?
  4. Як зекономити на опаленні?

Альтернативна енергетика в Україні розвивається дуже стрімко. Коли ще років 15 тому стояло питання про необхідність та вигоди переходу на альтернативні джерела енергії, то зараз користувачі вже впевнені в їхніх перевагах та обирають між видами обладнання. Один із таких виборів стоїть між тепловим насосом та сонячним колектором для опалення будинку. Тому далі ми детально розглянемо особливості функціонування цих приладів, щоб визначити, який із них буде вигіднішим і доцільнішим.

Тепловий насос для опалення та інших потреб

Теплові насоси різняться за конструкцією, потужністю, джерелом тепла (вода, ґрунт, повітря), але всі вони працюють за одним принципом: відбFрають низькопотенційне тепло з довкілля і передають його в систему опалення приватного будинку, квартири, інших приміщень. Оскільки теплова енергія завжди є в навколишньому середовищі, навіть у морозну погоду – обладнання працює досить ефективно протягом усього року.

Ґрунтові та водяні теплові насоси відрізняються складнішим монтажем:

  • для встановлення ТН вода-вода потрібен доступ до наземної чи підземної водойми, облаштування зовнішнього контуру забору теплової енергії;
  • для встановлення ТН ґрунт-вода необхідна або велика земельна ділянка для монтажу горизонтального контру, або буріння свердловини для вертикальних зондів.

Зважаючи на те, що не завжди є доступ до води чи можливість укладання зовнішнього контуру в ґрунт – ми розглянемо більш простий у монтажі вид теплових насосів – повітря-вода. Обладнання цього виду використовує теплову енергію повітря та передає її у водяне опалення.

Тепловий насос повітря-вода має відносно невеликі габарити та конструкцію, схожу до звичайного побутового кондиціонера – зовнішній та внутрішній блоки, з’єднані між собою. Функціонування відбувається таким чином:

  1. Зовнішній блок із потужним вентилятором виконує забір низькопотенційного тепла, нагріваючи холодоагент у внутрішньому контурі приладу.
  2. Компресор стискає фреон, що призводить до підвищення тиску і температури.
  3. В конденсаторі відбувається обмін тепловою енергією між внутрішнім контуром ТН та системою опалення будинку.
  4. Через дросельну заслінку холодоагент, який віддав тепло, повертається у випарник.

Цикл починається знову і таким чином забезпечується стабільне постачання теплової енергії в систему опалення.

Тепловий насос: як зекономити на опалення?

Для роботи теплового насоса будь-якого типу необхідне підключення до електроенергії. Однак, ключова перевага теплонасосного обладнання полягає у тому, що використовуючи 1 кВт електричної енергії, воно виробляє в кілька разів більше тепла. Деякі виробники зазначають, що їхнє устаткування з 1 кВт електричної енергії може виробити 5-6 кВт теплової. Проте таких показників можливо досягнути при плюсових температурах. А в середньорічному еквіваленті це 3-4 кВт.Такий показник забезпечує неабияку економію на опаленні та нагріванні води. А влітку його можна використовувати для охолодження.

Ґрунтовий тепловий насос черпає тепло із землі, температура якої залишається сталою протягом року на глибині встановлення горизонтального контуру чи вертикального зонда. Тому ефективність обладнання буде однаково високою і в міжсезоння, і взимку. Влітку устаткування з реверсивною функцією можна використовувати для охолодження приміщення та економити на купівлі і встановленні кондиціонера.

Така ж сама ситуація і з температурою води, яку використовують водяні насоси як джерело тепла. Виходячи з цього, виникає питання: як працює повітряний ТН, якщо взимку температура повітря суттєво знижується?

Попри зниження температури довкілля взимку, низькопотенційне тепло завжди присутнє у повітря аж до показника -273 С° або 0° по Кельвіну. Справа в тому, що низькопотенційна теплова енергія продукується рухом молекул. Оскільки тепло в повітрі є – його можна відібрати тепловим насосом. Перші повітряні агрегати не відрізнялися високою ефективністю за температури нижче 0°С, тому їхнє використання було виправданим у субтропічному і тропічному кліматі, де температура довкілля не опускалася до від’ємних показників.

Сучасний тепловий насос повітря-вода може успішно обігрівати приміщення за температури до мінус 20°С, тому у нашому помірному кліматі він створює комфортні умови в оселях навіть взимку.

Сонячні колектори для опалення будинку: як це працює?

Сонячні колектори перетворюють енергію сонця в теплову – вони нагрівають теплоносій. Це обладнання набуло значної популярності в Україні. В багатьох країнах світу воно використовується для опалення, тому виникає логічне питання: як опалювати сонячними колекторами будинки в Україні? Щоб дати на нього відповідь, потрібно розуміти, які робочі умови необхідні для ефективного функціонування колекторів.

Ефективна робота сонячного колектора забезпечується активністю сонця. Відповідно, найефективніше він працює влітку, в міжсезоння ефективність знижується, а взимку – вона найнижча. Саме взимку нам потрібно найбільше тепла і саме в цей період обладнання може забезпечити його найменше. Тому відповідь очевидна: для повноцінного опалення будинку взимку сонячного колектора недостатньо.

Тоді постає наступне питання: чим спричинена популярність цього обладнання і для чого його використовувати? І на це питання ми теж маємо відповідь: функціональністю.

Сонячні колектори використовують для:

  • забезпечення гарячою водою помешкання влітку;
  • часткове опалення приміщень у міжсезоння, коли активність сонця ще досить висока;
  • підтримання системи опалення взимку максимум до 10%.

Також влітку сонячні колектори застосовують для підігріву води у відкритих і напівзакритих (під накриттям) басейнах.

Як зекономити на опаленні?

Опалення будинку без газу з використанням виключно альтернативних джерел енергії абсолютно реальне і вигідне. Однак, необхідно правильно дібрати обладнання або навіть використовувати кілька видів приладів. Наприклад, використовують такі комбінації:

  1. ТН для обігріву взимку та охолодження влітку + сонячний колектор для гарячого водопостачання.
  2. Тепловий насос для басейну (протягом усього року) і опалення, а сонячний колектор для ГВП влітку.

Якщо ви прагнете до повної енергетичної незалежності – доцільним буде монтаж теплового насоса, колектора та домашньої сонячної електростанції. У цьому випадку електроенергію для ТН вироблятиме власна станція.

Єдиного рішення для забезпечення тепла в будинку, яке підійшло б під кожне приміщення немає, адже в кожному конкретному випадку фахівці компанії Теплосфера враховують технічні та інженерні особливості будівлі, місце її розташування, бюджет власників, характеристики обладнання і ще низку факторів. Виходячи з цього, наші майстри добирають для вас найкращий і найвигідніший спосіб обігріву оселі. Також ми забезпечуємо підключення обладнання з гарантією, якісне сервісне обслуговування у місті Рівне та по області.

Залишились питання?
Залишились питання?

Схожі статті

Тепловий насос – автономність та економія
Тепловий насос – автономність та економія
Постійні коливання на енергетичному ринку нашої країни та подорожчання енергоресурсів призводять до того, що власники приватних будинків задумуються над забезпеченням автономності своїх помешкань. Все більше українців нині обирають альтернативні джерела енергії і повністю чи частково відмовляються від централізованого газо- та електрозабезпечення.
Тепловий насос: мода чи необхідність?
Тепловий насос: мода чи необхідність?
Популяризація альтернативних джерел енергії щорічно набуває все більшого розмаху і багато власників будинків задумуються над переходом від традиційних методів обігріву до сучасних екологічних та економічно вигідних.
Геотермальний тепловий насос: будова, принцип роботи, переваги та недоліки
Геотермальний тепловий насос: будова, принцип роботи, переваги та недоліки
Сучасні системи опалення і водопостачання, які отримують теплову енергію від альтернативних джерел – нове слово в енергетиці та відмінний спосіб економії коштів на забезпеченні оптимальних побутових умов у будинку. Отримання теплової енергії землі стало можливим з винайденням геотермальних теплових насосів – пристроїв, які відбирають тепло з ґрунту.

Ваше повідомлення успішно надіслано